Ga naar de inhoud
typdiploma halen
Home » Blog » Hoe lang duurt het om blind te leren typen?

Hoe lang duurt het om blind te leren typen?

Heb je ooit iemand ontmoet die op een toetsenbord kan typen zonder op zijn of haar vingers te kijken? Misschien is het een medestudent die deelneemt aan een groepsdiscussie en tegelijk aantekeningen typt, of een collega die e-mails verstuurt terwijl jij de tekst dicteert.

Er is iets indrukwekkends aan de manier waarop het blind typen in zo’n snel en gelijkmatig tempo verloopt, zodat de schrijver zijn bewegingen kan automatiseren en zich op de woorden op het scherm kan concentreren. Het is bijna alsof het toetsenbord een verlengstuk van hun vingers wordt.

Wat is blind typen?

Aanraaktypen is het vermogen om te typen zonder op het toetsenbord neer te kijken. Iemand die kan touch-typen kent door zijn spiergeheugen alle plaatsen van de letters op het toetsenbord. De term wordt vaak gebruikt voor een specifieke vorm van aanraaktypen waarbij de acht vingers in een horizontale rij langs het midden van het toetsenbord worden geplaatst. Blind typen maakt je sneller in alles wat je op een computer doet, of het nu gaat om het schrijven van e-mails, solliciteren, chatten met vrienden of het schrijven van je volgende boek. Dat komt omdat je je gedachten kunt neerpennen zoals ze in je opkomen, net zoals je doet als je met de hand schrijft.

Typen is tegenwoordig een belangrijke vaardigheid in zowel academische als werkomgevingen. Niettemin, hoewel het zoeken van afzonderlijke letters veel tijdrovender en veel minder effectief is dan aanraak-typen, zijn er toch meer mensen die jagen-en-pikken dan je zou denken.

Vergelijk dit nu met de hunt-and-peck methode. Dit is de term die gebruikt wordt voor mensen die één toets tegelijk typen, waarbij hun handen over de computer zweven terwijl ze lukraak letters zoeken, meestal met alleen de wijs- en tweede vinger van elke hand.

Maar je bent nooit te oud om te leren aanraaktypen. En, het is een vaardigheid die de moeite waard is om onder de knie te krijgen als je een nieuwe loopbaan zoekt, aan een studie begint of gewoon je computervaardigheden wilt verbeteren. Dat komt omdat het niet zo lang duurt om het te leren, er tal van online cursussen zijn die je leren typen, en de voordelen veel groter zijn dan de inspanning die van je gevraagd wordt.

ducktypen

Online Typecursus Speciaal voor kinderen

De vrolijkste typecursus
van Nederland!
vanaf 74.9699.95
typecursus nti

Blind Typen Laagste prijs

Werk sneller en efficiënter met deze typecursus. STAP-budget mogelijk.
cursus blind typen nhbo

Thuisstudie Typevaardigheid Professionele opleiding

Snel en efficiënt leren typen met praktijkgerichte oefeningen.

Hoe snel kan je blind leren typen?

Als je regelmatig oefent en niet opgeeft, zou je blind moeten kunnen leren typen in 2-3 maanden, misschien zelfs minder. Binnen een totaal van tien tot vijftine uur oefenen moet je langzaam aan foutloos blind kunnen typen. Als je eenmaal blind kan typen, besteed dan tijd aan oefenen in de snelheids- en nauwkeurigheidsuitdagingen om je prestaties te verhogen.

Hoe snel je blind kan typen hangt van een aantal factoren af, bijvoorbeeld hoe lang je al met een toetsenbord werkt en hoe lang je al met je huidige methode typt. Voor een cursus blind typen hoef je niet naar school te gaan. Vaak heb je alleen een Internet verbinding nodig om aan de slag te gaan. De hoeveelheid tijd die nodig is hangt samen met de hoeveelheid tijd en moeite die je erin steekt, maar in het beste geval zou je in zo’n twee weken moeten kunnen leren om met 40 woorden per minuut te typen.

Waarom het langer kan duren

Omdat je leert hoe je spiergeheugen in je vingers ontwikkelt, kan het ook langer duren. Hoe lang het duurt is minder belangrijk dan het daadwerkelijk beheersen van de vaardigheid. Oefen wat je leert en raak vertrouwd met het gebruik van tast versus zicht als je primaire zintuig. Bedenk dat blind typen in het begin langzaam kan gaan, maar je zult geleidelijk sneller en beter worden naarmate je meer oefent. Uiteindelijk zul je merken dat je vingers automatisch op de toetsen van de beginrij rusten. Wat soms het langst duurt is gewoon het afleren van oude type gewoontes of het onder de knie krijgen van gewone sneltoetsen.

Mensen met leerproblemen of visuele beperkingen zullen merken dat typen een wereld van verschil kan maken bij het bijhouden van klasgenoten en het verlichten van de frustraties die gepaard gaan met handschrift. Als een leerling een leermoeilijkheid heeft zoals dyslexie, dyspraxie (DCD), dysgrafie, dan zal deze leerling er langer over doen om blind te leren typen, vergeleken met een leerling die deze leermoeilijkheden niet heeft.